Company denies campaigners’ claims in Kinghorn planning row

Colin Clunie with the petition
Colin Clunie with the petition

Campaigners against a development of affordable flats in Kinghorn say that residents’ views have been completely ignored by the company behind the plans.

They claim that, despite a public meeting where the community put forward strong views on the size, appearance and visual impact of the development by Campion Homes, nothing has been done to ease concerns.

However a spokesman for Campion Homes said it has worked closely with Fife Council planners to meet all necessary regulations, with many aspects of the original plans altered.

Colin Clunie, a spokesman for residents living in the immediate vicinity of the proposed Bruce Street development of 27 homes in a three-storey block immediately off the main street of the village, said that “the over-bearing scale and density” of the block of flats showed that “there never was any intention to consider the impact upon Kinghorn and the local community.

“It is particularly disappointing that Campion Homes has not compromised in any material way from its original proposal despite the strength of feeling evident at the consultation evening in August,” he said.

“I had hoped that the days of developers attempting to ride roughshod over community feelings, with no meaningful consideration of the impact or intention to compromise, would be consigned to the past.”

Responding to the concerns, a spokesman for Campion Homes said that every development had to be financially viable, saying: “This project is to provide much needed affordable homes.”

And they pointed out that the site was not within the conservation area.

“A formal pre-planning application submission was made, a process encouraged by Fife Council planning.

“Feedback on the pre-planning application, via the appointed planner James Wright, was supportive including in terms of mass, scale and height.”

They said changes including replacing facing brick with reconstituted stone; amending the colour of cladding panels; increasing the number of parking spaces and removing windows in response to concerns about overlooking properties, had been made.