Couple win appeal over boundary wall

There has been an ongoing dispute regarding the demolition of a boundary wall next to Charles Jarvis Court, Cupar.
There has been an ongoing dispute regarding the demolition of a boundary wall next to Charles Jarvis Court, Cupar.
0
Have your say

A COUPLE who own property in Cupar have won their appeal against the decision to refuse them permission to create an access route through a neighbouring cul-de-sac.

Angus and Sandra Allan, who own part of Craigmore in Millgate, applied to demolish a section of their boundary wall to create vehicular access to a new three-bedroom bungalow to be built on their land.

OBJECTIONS

The bid was thrown out by councillors last year after a slew of objections from residents of adjacent Charles Jarvis Court.

Elected members felt that the plans — which involved knocking down part of the historic wall marking the boundary of Cupar’s conservation area — would have had a detrimental visual impact on the area, as well as harming residential amenity through increased traffic and noise.

But that decision has been overturned by the Scottish Government’s planning appeals directorate.

Reporter Mike Croft found that from various angles the wall is either “virtually unseen”, “seen in private views” or “all but invisible”.

He said Charles Jarvis Court residents would experience “only a very small addition” to traffic levels, adding that access to the new bungalow would be safer through the cul-de-sac than via Millgate.

Mr Croft granted the appeal on the condition that the design of the access gate must be approved before work can start.

He also ruled that the route must be paved over and the alternative access via Millgate closed off.