DCSIMG

Building will house students and nursery

Wonder Years Nursery, East Sands, St Andrews

Wonder Years Nursery, East Sands, St Andrews

Plans for a mixed use building in St Andrews, incorporating student accommodation as well as a new nursery, have finally been approved.

On Wednesday, members of Fife Council’s north east planning committee gave the green light for the development at East Sands.

The application was made by London-based Alumno Developments.

Council planning case officer Angus Dodds said the present site was occupied by Wonder Years nursery.

The applicants wanted full planning permission to accommodate 135 students, as well as a new nursery.

The planner continued: “A staggered configuration of three blocks is proposed for the student residence and the nursery.

“The buildings, arranged to run parallel to the beach front, are 1.5 storey on the front block and 2.5 storeys for the central and west blocks.

“The three blocks are proposed to be visually connected with a low wall running along their northern boundary adjacent to the proposed footpath link with the Fife Coastal Path.”

An application for 159 student rooms was refused in 2012 by the Council and later dismissed in an appeal as the plan would have resulted in a loss of open space.

The “inappropriate character” of the development was another reason for rejecting permission.

“Given the Reporter’s dismissal of the earlier appeal was based exclusively on design considerations, the current submission is considered to be a thoughtful response to the Reporter’s comments and a sensitive response to the constraints and opportunities of the site, “ said Mr Dodds.

Eight objections were received for the new proposals, with concerns including flooding, the design, and being too close to housing and a sewage treatment plant.

Mr Dodds said the application met the terms of the development plan and national guidance.

“Nursery and student residential development, along with enhanced open space facilities, are considered to be compatible with the surroundings in terms of land use, and the design adopted would not detrimentally impact on the visual and residential amenity of the surrounding area.”

The proposals included a substantial amount of open space.

Twenty six conditions were attached to the approval.

 

Comments

 
 

Back to the top of the page